Μαχίνης Θεόφιλος Νευροχειρουργός – Επ. Καθηγητής Virginia University, ΗΠΑ https://machinis.gr Διευθυντής Νευροχειρουργικής Νοσοκομείου Metropolitan General Thu, 29 Oct 2020 07:09:48 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.2 184848257 Αιματώματα https://machinis.gr/aimatomata/ Fri, 16 Oct 2020 14:08:59 +0000 https://machinis.gr/?p=1054 1054 Ακουστικό νευρίνωμα https://machinis.gr/akoustiko-neurinoma/ Thu, 15 Oct 2020 13:08:15 +0000 https://machinis.gr/?p=1031 Το ακουστικό νευρίνωμα είναι ένας καλοήθης όγκος που προσβάλλει το στατικοακουστικό νεύρο το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση του αισθήματος της ακοής και της ισορροπίας από το εσωτερικό αυτί προς τον εγκέφαλο.

Η αιτία της νόσου είναι άγνωστη. Καθώς ο όγκος αναπτύσσεται συνήθως  αργά, τα συμπτώματα εξελίσσονται με την ίδια ταχύτητα. Αρχικά, οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν εμβοές ή απώλεια ακοής, ενώ με την αύξηση του μεγέθους του όγκου, ενδέχεται να εμφανίζονται ζάλη και διαταραχές ισορροπίας. Αν το μέγεθος του όγκου μεγαλώσει υπερβολικά, μπορεί να προκληθεί βλάβη στο προσωπικό νεύρο και στις πέριξ δομές του εγκεφάλου, ιδιαίτερα στο στέλεχος.

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι πολύ σημαντική. Η ακοομετρία και τη τυμπανομετρία χρησιμεύουν στην εκτίμηση της ακοής και της ισορροπίας του ασθενούς. Η τελική διάγνωση και ο εντοπισμός του όγκου γίνεται με την αξονική και η μαγνητική τομογραφία οι οποίες βοηθούν και στον προεγχειρητικό σχεδιασμό.

Ανάλογα με το μέγεθος του όγκου, συνιστάται ενεργή παρακολούθηση με μαγνητική τομογραφία, χειρουργική αφαίρεση ή ακτινοχειρουργική (gamma-knife, cyber-knife). Στην περίπτωση χειρουγικής αφαίρεσης, διενεργείται απαραιτήτως διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση από εξειδικευμένο νευροφυσιολόγο, μέλος της ομάδας.

]]>
1031
Αιμαγγειοβλάστωμα https://machinis.gr/aimaggeioblastoma/ Thu, 15 Oct 2020 13:03:31 +0000 https://machinis.gr/?p=1026 Το αιμαγγειοβλάστωμα αποτελεί περίπου το 10% των όγκων του οπίσθιου κρανιακού βόθρου και το 1-2% των όγκων του εγκεφάλου. Είναι καλοήθης όγκος και εντοπίζεται συχνότερα στην παρεγκεφαλίδα, το εγκεφαλικό στέλεχος και το νωτιαίο μυελό. Συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και σε νεαρούς ενήλικες και μπορεί να αποτελεί μέρος της κληρονομικής νόσου Von Hippel-Lindau, που περιλαμβάνει αιμαγγειοβλάστωμα του αμφιβληστροειδούς (20% των περιπτώσεων).

Η κλινική εικόνα μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα αυξημένης ενδοκράνιας πίεσης (κεφαλαλγία, εμετοί).

Η διάγνωση τίθεται με την αξονική και τη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, όπου τα αιμαγγειοβλαστώματα μπορεί να είναι κυστικά ή συμπαγή και να προσλαμβάνουν σκιαγραφικό. Η ψηφιακή αγγειογραφία αποτελεί συχνά απαραίτητο διαγνωστικό εργαλείο, καθώς αυτοί οι όγκοι εμφανίζουν σημαντικό βαθμό αγγειοβρίθειας.

Η θεραπεία είναι χειρουργική. Λόγω της αγγειοβρίθειάς τους, συχνά διενεργείται προεγχειρητικός εμβολισμός ώστε να μειωθεί η αιμάτωση του όγκου και να καταστεί δυνατή η ολική του αφαίρεση με ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος.

]]>
1026
Μηνιγγίωμα https://machinis.gr/miniggioma/ Thu, 15 Oct 2020 12:59:42 +0000 https://machinis.gr/?p=1023 Τα μηνιγγιώματα αποτελούν τον πιο συνηθισμένο όγκο του εγκεφάλου. Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, περισσότερο συχνά στις γυναίκες. Αναπτύσσονται αργά και τα συμπτώματα (αυξημένη ενδοκράνια πίεση, νευρολογικές βλάβες, επιληπτικές κρίσεις) εκδηλώνονται συνήθως σταδιακά. Σε πολλές περιπτώσεις που ανακαλύπτονται σαν τυχαίο εύρημα σε απεικονιστικό έλεγχο χωρίς να ασκούν ουσιώδη πιεστικά φαινόμενα στις γύρω δομές, μπορεί να χρειαστεί απλώς παρακολούθηση με μαγνητική τομογραφία.

Όταν ο ασθενής είναι συμπτωματικός ή το μηνιγγίωμα μεγάλου μεγέθους, συνιστάται θεραπεία. Αυτή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η χειρουργική αφαίρεση, πάντα με νευροπλοήγηση και με χειρουργικό μικροσκόπιο. Σε περιπτώσεις υπολειμματικού ή ανεγχείρητου (λόγω θέσης ή κλινικής κατάστασης του ασθενούς) όγκου μπορεί να εφαρμοστεί η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική (γ-knife).

]]>
1023
Δευτεροπαθείς όγκοι του εγκεφάλου https://machinis.gr/defteropatheis-ogkoi-tou-egkefalou/ Thu, 15 Oct 2020 12:57:02 +0000 https://machinis.gr/?p=1019 Οι δευτεροπαθείς (μεταστατικοί) όγκοι αποτελούν σημαντικό ποσοστό των όγκων του εγκεφάλου. Συχνότερη πρωτοπαθής εστία είναι ο πνεύμονας στους άνδρες και ο μαστός στις γυναίκες, αλλά δυνητικά σχεδόν κάθε συστημική κακοήθεια μπορεί να δώσει ενδοκρανιακές μεταστάσεις.

Ανάλογα με τον αριθμό, το μέγεθος και την τοπoθεσία των δευτεροπαθών εντοπίσεων, την ιστολογία του πρωτοπαθούς όγκου και τη συστημική του εξάπλωση, και βεβαίως την κλινική εικόνα του ασθενούς, η αντιμετώπιση μπορεί να είναι κατά βάση χειρουργική ή να περιορίζεται σε ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή ακτινοχειρουργική (gamma-knife ή cyber-knife). Συχνά επιλέγεται συνδυασμός θεραπειών.

]]>
1019
Πρωτοπαθείς κακοήθεις όγκοι του εγκεφάλου https://machinis.gr/protopatheis-kakoitheis-ogkoi-tou-egkefalou/ Thu, 15 Oct 2020 12:53:48 +0000 https://machinis.gr/?p=1013 Οι πρωτοπαθείς όγκοι υψηλής κακοήθειας παρατηρούνται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 50-70 ετών ενώ οι όγκοι χαμηλής κακοήθειας εμφανίζονται συχνότερα στα νεαρά άτομα. Στους παράγοντες κινδύνου συγκαταλέγεται η ιονίζουσα ακτινοβολία.

Τα γλοιώματα αποτελούν την πλειοψηφία των πρωτοπαθών κακοήθων όγκων του εγκεφάλου και προέρχονται από τα νευρογλοιακά κύτταρα. Διακρίνονται σε αστροκυττώματα, γλοιοβλαστώματα, ολιγοδενδρογλοιώματα, μεικτά και επενδεδυμώματα. Η ταξινόμηση τους βασίζεται στη μικροσκοπική απεικόνιση των κυττάρων (grade II – IV), αλλά πλέον και στο μοριακό/γονιδιακό προφίλ του κάθε όγκου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την εξατομίκευση της θεραπείας και την καλύτερη αντίληψη για την πρόγνωση του ασθενούς. Για το λόγο αυτό, ακόμα και σε όγκους όπου λόγω θέσης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ολική ή υφολική, κρίνεται σκόπιμη η στερεοτακτική ή ανοιχτή βιοψία για λήψη ιστού προς ανάλυση.

Τα συχνότερα συμπτώματα που προκαλούν είναι η κεφαλαλγία, οι νευρολογικές βλάβες και οι επιληπτικές κρίσεις. Η διάγνωση τίθεται με την αξονική και τη μαγνητική τομογραφία με χρήση σκιαγραφικού.

Η θεραπεία για όγκους τρίτου και τέταρτου βαθμού είναι η  μικροχειρουργική εξαίρεση, σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Για γλοιώματα δεύτερου βαθμού, σε συνεννόηση πάντα με νευροογκολόγο και ακτινοθεραπευτή, είναι δυνατή αρχικά η αποφυγή της χειρουργικής αφαίρεσης, αλλά αυτό αποτελεί μια απόφαση που λαμβάνεται ανά περίπτωση (case by case).

Η αφαίρεση σε κάθε περίπτωση διενεργείται με τη χρήση νευροπλοήγησης («διεγχειρητικού GPS»), οπότε σε ζωντανό χρόνο να υπάρχει δυνατότητα μέγιστης ακρίβειας σε όλους τους χειρισμούς. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν η εξεργασία είναι πολύ κοντά σε κέντρα ομιλίας, κατανόησης ή κίνησης, μπορεί να διενεργηθεί η επέμβαση με τον ασθενή ξύπνιο (awake craniotomy with intraoperative brain mapping), ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αφαίρεση με ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης  των σημαντικών αυτών λειτουργιών. Η ομάδα μας (Θεόφιλος Μαχίνης, Ernest Dodoo) έχει μεγάλη εμπειρία στη διενέργεια αυτών των επεμβάσεων τόσο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Virginia Commowealth University στις ΗΠΑ, όσο και στο Karolinska Institute στη Στοκχόλμη.

]]>
1013
Όγκοι βάσης κρανίου https://machinis.gr/ogkoi-basis-kraniou/ Thu, 15 Oct 2020 12:47:35 +0000 https://machinis.gr/?p=1002 Οι όγκοι της βάσης του κρανίου προέρχονται από 3 κύριους ιστούς: τα οστά του κρανίου, τους ενδοκράνιους ιστούς (υπόφυση, μήνιγγες, εγκέφαλος) και τους εξωκράνιους ιστούς (ρινική κοιλότητα, ρινοφάρυγγας, παραρρίνιοι κόλποι).

Διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Οι συχνότεροι καλοήθεις όγκοι είναι το μηνιγγίωμα, το νευρίνωμα, τo αδένωμα την υπόφυσης, το παραγαγγλίωμα, το κρανιοφαρυγγίωμα και το αιμαγγείωμα. Οι συχνότεροι κακοήθεις όγκοι είναι το οσφρητικό νευροβλάστωμα, το χόρδωμα, το χονδροσάρκωμα, το κυσταδενοκαρκίνωμα και το ρινοφαρυγγικό καρκίνωμα.

Η διάγνωση και η προεγχειρητική εκτίμηση γίνεται με αξονική και μαγνητική τομογραφία. Στους αγγειοβριθείς όγκους, είναι χρήσιμη η αγγειογραφία και ο προεγχειρητικός εμβολισμός. Ο νευροχειρουργός κ. Μαχίνης διαθέτει εκπαίδευση στην ενδαγγειακή νευροχειρουργική (διετέλεσε επί σειρά ετών διευθυντής του τμήματος αυτού στο νοσοκομείο που εργαζόταν στην Αμερική), ώστε να μπορεί ο ίδιος να προβεί και στον προεγχειρητικό εμβολισμό όπου κρίνεται σκόπιμο, και εν συνεχεία στην αφαίρεση του όγκου.

Οι όγκοι της βάσης του κρανίου έχουν συνήθως τεχνικά απαιτητική προσπέλαση διότι βρίσκονται πίσω από το προσωπικό κρανίο και την ανώτερη πεπτική / αναπνευστική οδό και περικλείουν αγγεία και κρανιακά νεύρα, που διέρχονται από τα τρήματα της βάσης του κρανίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πχ στο χόρδωμα, είναι συχνά εφικτή η ενδοσκοπική αφαίρεση, σε συνεργασία με τον απόλυτα εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο της ομάδας μας. Όπου είναι αδύνατη η ολική αφαίρεση του όγκου, εφαρμόζεται θεραπεία με ακτινοχειρουργική (γ-knife ή cyber-knife).

]]>
1002
Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική https://machinis.gr/elaxista-epembatiki-xeirourgiki/ Sat, 05 Sep 2020 11:17:39 +0000 https://machinis.gr/?p=587 Τα τελευταία χρόνια, με την αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας, έχουν τελειοποιηθεί εξειδικευμένες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των περισσότερων παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου. Μέσω σύγχρονων συστημάτων νευροπλοήγησης και ειδικών μικροχειρουργικών εργαλείων, ο χειρουργός καθοδηγείται στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές του εγκεφάλου, μέσα από τομές λίγων εκατοστών. Έτσι καθίσταται δυνατή η αφαίρεση καλοήθων και κακοήθων όγκων (πρωτοπαθών και μεταστατικών) καθώς και αγγειακών δυσπλασιών. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του εγκεφάλου περιλαμβάνει επίσης τη χρήση του ενδοσκοπίου, ενός κυλινδρικού εργαλείου, με τη βοήθεια του οποίου αποκτάται πρόσβαση, μέσω της ρινικής κοιλότητας, στη βάση του κρανίου, γεγονός που επιτρέπει την πρόσβαση σε βαθύτερες περιοχές του εγκεφάλου (πρόσθιος κρανιακός βόθρος, τούρκικο εφίππιο, απόκλιμα, κλπ.). Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται με το βέλτιστο τρόπο αδενώματα της υποφύσεως, κύστεις του Rathke, μηνιγγιώματα, χορδώματα, κρανιοφαρυγγιώματα και άλλες παθήσεις των εν λόγω ανατομικών περιοχών. Το βασικό πλεονέκτημα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής του εγκεφάλου είναι η ελάττωση της νοσηρότητας που προκαλείται από τη χειρουργική προσπέλαση. Έτσι, ο ασθενής έχει μικρότερες ουλές (ή και καθόλου, στην περίπτωση ενδοσκοπικής προσπέλασης μέσω ρινικής κοιλότητας), λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερη διάρκεια νοσηλείας και ταχύτερη αποκατάσταση.

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης στήλης (Minimally Invasive Spine Surgery-MISS) περιλαμβάνει την πραγματοποίηση εγχείρησης στην αυχενική, θωρακική και οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, με όσο το δυνατόν γίνεται μικρότερο χειρουργικό τραύμα, συγκριτικά με τις κλασικές χειρουργικές μεθόδους. Για την επίτευξή της, γίνεται χρήση κυλινδρικών διαστολέων ή ενδοσκοπίου και μικροεργαλείων, τα οποία επιτρέπουν την εκτέλεση χειρουργικών πράξεων με υψηλή ακρίβεια, χωρίς την ανάγκη ευρέων χειρουργικών προσπελάσεων. Παράλληλα, με τη χρήση κατάλληλου συστήματος νευροπλοήγησης (O-arm, Medtronic) τελευταίας τεχνολογίας, επιτυγχάνεται με εκπληκτική ακρίβεια η διενέργια τομών πολύ μικρής διαμέτρου ή η τοποθέτηση κοχλιών διαδερμικά. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή «ανοιχτή» χειρουργική, με την MISS επιτυγχάνεται μικρότερο τραύμα στους ιστούς, μείωση του χρόνου νοσηλείας, πολύ μικρότερη απώλεια αίματος με μηδαμινή ανάγκη για μετάγγιση, ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, ομαλότερη και ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς μετεγχειρητικά, καθώς και μείωση του ποσοστού μολύνσεως του τραύματος.

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης μπορεί να εφαρμοστεί για αποσυμπίεση των νευρικών ριζών ή του νωτιαίου μυελού σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς σε περιπτώσεις δισκοκήλης, οστεοφύτων, τρηματικής ή σπονδυλικής στένωσης, για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης με διαδερμική σπονδυλοδεσία σε περιπτώσεις αστάθειας και καταγμάτων, καθώ και σε επεμβάσεις κυφοπλαστικής/ελαστοπλαστικής για οστεοπορωτικά ή μεταστατικά κατάγματα.

]]>
587
Δυσπλασία Chiari 1 https://machinis.gr/dysplasia-chiari-1/ Sat, 05 Sep 2020 06:12:13 +0000 https://machinis.gr/?p=443 Στη δυσπλασία Chiari I, μέρος της παρεγκεφαλίδας προβάλλει έξω από το κρανίο προς τα κάτω, μέσω του ινιακού τρήματος, και πιέζει το νωτιαίο μυελό. Σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς εμφανίζουν συριγγομυελία στη αυχενική μοίρα του νωτιαίου μυελού. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, ειδικά σε συνθήκες που αυξάνουν την ενδοκράνιο πίεση (Valsalva manoevers) ή βήχα, αλλά και αστάθεια βάδισης, αδυναμία στα άνω άκρα, αιμωδίες στα δάχτυλα του χεριού, δυσκολία στην κατάποση. Ορισμένοι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί.

Η διάγνωση γίνεται εύκολα με μαγνητική τομογραφία. Η αντιμετώπιση, σε συμπτωματικούς ασθενείς, είναι χειρουργική και συνίσταται στην υπινιακή κρανιοτομία/αποσυμπίεση, αφαίρεση του οπίσθιου τόξου του άτλαντα, με διάνοιξη της σκληράς μήνιγγας, συρρίκνωση του τμήματος της παρεγκεφαλίδας που πιέζει το νωτιαίο μυελό και μηνιγγοπλαστική.

]]>
443
Ιδιοπαθής Ενδοκράνια Υπέρταση https://machinis.gr/idiopathis-endokrania-ypertasi/ Sat, 05 Sep 2020 06:12:00 +0000 https://machinis.gr/?p=441 Με τον όρο αυτό περιγράφεται το κλινικό σύνδρομο που οφείλεται στην αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης με συνοδή παροδική απώλεια όρασης και κεφαλαλγίες. Η διάγνωση τίθεται με τη βοήθεια βυθοσκόπησης που δείχνει οίδημα θηλής και οσφυονωτιαίας παρακέντησης, στην οποία η πίεση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού είναι υψηλή.  Η κατάσταση αν δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την όραση.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με απώλεια βάρους είναι αποτελεσματική.  Επί αποτυχίας της φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να γίνει χειρουργική παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μέσω οσφυοπεριτοναϊκής οδού. Σε περιπτώσεις ύπαρξης στένωσης φλεβικών κόλπων εγκεφάλου, δύναται να τοποθετηθεί stent διά της φλεβικής οδού-μια σχετικά σπάνια επέμβαση στην οποία η ομάδα μας έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στη Virginia των ΗΠΑ-  με σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς μας με ιδιοπαθή ενδοκράνιο υπέρταση παρακολουθούνται στενά από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο.

]]>
441