Άλγος Ιερολαγονίου Αρθρώσεως

Μαχίνης Θεόφιλος - Επ. Καθηγητής Παν. Virginia University, ΗΠΑ - Διευθυντής Νευροχειρουργικής Metropolitan

Μαχίνης Θεόφιλος

Νευροχειρουργός - Επ. Καθηγητής Virginia University, ΗΠΑ Διευθυντής Νευροχειρουργικής Νοσοκομείου Metropolitan General

Η ιερολαγώνιος άρθρωση συνδέει τη σπονδυλική στήλη με τη λεκάνη και  αποτελεί μια συχνά παραμελημένη εστία σημαντικού πόνου της κατώτερης οσφυικής μοίρας και των κάτω άκρων. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των περιστατικών οσφυαλγίας/ισχιαλγίας είναι στην πραγματικότητα περιπτώσεις παθήσεων της ιερολαγωνίου αρθρώσεως, που δεν έχουν διαγνωστεί σωστά. Αιτίες εμφάνισης της νόσου αποτελούν ο τραυματισμός, οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις της άρθρωσης λόγω ηλικίας ή χρόνιας καταπόνησης, η ανισοσκελία, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ή άλλες αρθρίτιδες, καθώς και η χαλάρωση των συνδέσμων που παρατηρείται στην εγκυμοσύνη.

Σε περίπτωση που με ειδικές κλινικές δοκιμασίες στο ιατρείο, υπάρχει βάσιμη κλινική υποψία ότι το άλγος προέρχεται από εκεί, τότε μπορεί να διενεργηθεί ειδική έγχυση μέσα στην άρθρωση, πάντα υπό καθοδήγηση ακτινοσκοπικού μηχανήματος (C-arm), η οποία έχει και θεραπευτικό αλλά και διαγνωστικό αποτέλεσμα (επιβεβαιώνοντας την κλινική υποψία). Σε περιπτώσεις που ο συνδυασμός συντηρητικής αγωγής με φυσιοθεραπεία/εγχύσεις δε φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε μπορεί να διενεργηθεί χειρουργική επέμβαση σταθεροποίησης της ιερολαγώνιας άρθρωσης με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο,  υπό ακτινοσκόπηση μέσω πολύ μικρής τομής.

Ο ασθενής συνήθως λαμβάνει εξιτήριο την επόμενη μέρα. Ο Θεόφιλος Μαχίνης έχει εξειδικευθεί στην Αμερική στην αντιμετώπιση του άλγους από την ιερολαγώνια άρθρωση, και είναι ο πρώτος Έλληνας χειρουργός που εφαρμόζει την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική στη αντιμετώπιση της πάθησης .

There are no photos with those IDs or post 405 does not have any attached images!
Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μοιραστείτε τη δημοσίευση