Κυφοπλαστική – Ελαστοπλαστική

Μαχίνης Θεόφιλος - Επ. Καθηγητής Παν. Virginia University, ΗΠΑ - Διευθυντής Νευροχειρουργικής Metropolitan

Μαχίνης Θεόφιλος

Νευροχειρουργός - Επ. Καθηγητής Virginia University, ΗΠΑ Διευθυντής Νευροχειρουργικής Νοσοκομείου Metropolitan General

Η κυφοπλαστική/ελαστοπλαστική αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης των οστεοπορωτικών και των μεταστατικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης, στις περιπτώσεις βεβαίως που δεν έχει προκληθεί αστάθεια. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα και για ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα. Επιτυγχάνει την ανάταξη και σταθεροποίηση του παραμορφωμένου σπονδύλου λόγω του κατάγματος και εξασφαλίζει άμεση σημαντική ή πλήρη ύφεση του άλγους. Η τεχνική έγκειται στη διόρθωση του σχήματος και του ύψους του σπονδυλικού σώματος με τη βοήθεια ειδικού μπαλονιού και την έγχυση εντός του σπονδυλικού σώματος ακρυλικού τσιμέντου (κυφοπλαστική) ή εμφυτεύσιμης βιοσυμβατής σιλικόνης (ελαστοπλαστική).

Στην κυφοπλαστική/ελαστοπλαστική ο ασθενής τοποθετείται σε πρηνή θέση και υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο εισάγεται φουσκωτό μπαλόνι στο σπονδυλικό σώμα υπό μανομετρικό έλεγχο για τη δημιουργία κοιλότητας στο σπονδυλικό σώμα, πριν την εναπόθεση του τσιμέντου ή της σιλικόνης. Ο στόχος είναι να αναταχθεί εν μέρει ή πλήρως το συμπιεσμένο σπονδυλικό σώμα. Εντός της κοιλότητας που δημιουργείται εγχέεται ακρυλικό τσιμέντο ή σιλικόνη με χαμηλή πίεση, αποκαθιστώντας το ύψος του σπονδύλου.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, εκτός από τις περιπτώσεις που ο ασθενής δεν μπορεί να παραμείνει ακίνητος κατά τη διαάρκεια της επεμβάσεως, οπότε και χορηγείται αναισθησία για λόγους ασφάλειας.

Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα μετεγχειρητικά και παίρνει εξιτήριο την ίδια μέρα ή την επομένη του χειρουργείου.

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μοιραστείτε τη δημοσίευση