Μηχανική Θρομβεκτομή

Μαχίνης Θεόφιλος - Επ. Καθηγητής Παν. Virginia University, ΗΠΑ - Διευθυντής Νευροχειρουργικής Metropolitan

Μαχίνης Θεόφιλος

Νευροχειρουργός - Επ. Καθηγητής Virginia University, ΗΠΑ Διευθυντής Νευροχειρουργικής Νοσοκομείου Metropolitan General

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (stroke) αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Στο stroke ισχύει το ‘time is brain’. Χαρακτηριστικά, στην περίπτωση απόφραξης  μεγάλου μεγέθους εγκεφαλικών αγγείων (large vessel occlusion, 40-50% των περιστατικών stroke), δηλαδή απόφραξης της έσω καρωτίδας ή του Μ1 τμήματος της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας, ο ρυθμός απώλειας εγκεφαλικού ιστού  είναι 2 εκατομμύρια νευρώνες/λεπτό.

Στη χορήγηση tpa (θρομβολυτικών) ενδοφλεβίως (iv tpa), που αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο βήμα στην προσπάθεια έγκαιρης επανασηραγγοποίησης, ήρθε να προστεθεί τα τελευταία 15 περίπου χρόνια και η ενδαγγειακή αντιμετώπιση (μηχανική θρομβεκτομή), η διαρκής τελειοποίηση της οποίας οδήγησε στην καθιέρωσή της, ειδικά μετά από 5 σχεδόν ταυτόχρονες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine το 2014- 15 (Mr Clean, Extend-IA, Escape, Revascat, Swift Prime), και οι οποίες απέδειξαν την υπεροχή της συνδυαστικής θεραπείας με iv tpa και μηχανική θρομβεκτομή (mechanical thrombectomy) ενδαγγειακά έναντι της απλής ενδοφλέβιας θρομβόλυσης.

Η άφιξη ενός ασθενούς με συμπτωματολογία stroke οδηγεί στην ενεργοποίηση του λεγόμενου ‘stroke team’, που αποτελείται από εξειδικευμένο νευρολόγο και νευροχειρουργό ή επεμβατικό ακτινολόγο. Εφόσον κριθεί ότι όντως υπάρχει υποψία ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, διενεργείται αξονική τομογραφία εγκεφάλου (HCT) για να αποκλειστεί η περίπτωση άλλης αιτιολογίας και ιδιαιτέρως εγκεφαλικής αιμορραγίας, καθώς και αξονική αγγειογραφία εγκεφάλου (CTA). Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη απόφραξης μεγάλου μεγέθους αγγείων, ο ασθενής μεταφέρεται άμεσα στον αγγειογράφο (biplane, Philips)  όπου και πραγματοποιείται παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας, εισάγεται μικροκαθετήρας ο οποίος προωθείται ως τη φραγμένη εγκεφαλική αρτηρία, όπου και αφαιρείται μηχανικά ο θρόμβος που προκαλεί την απόφραξη.

Με τη μηχανική θρομβεκτομή, βελτιώνεται σημαντικά η λειτουργικότητα και η ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών συγκριτικά με τη συντηρητική αγωγή. Όσο νωρίτερα πραγματοποιηθεί μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, τόσο καλύτερα είναι τα τελικά αποτελέσματα για τον ασθενή.

Τα πρωτόκολλά μας αντιμετώπισης ισχαιμικού εγκεφαλικού εγκεφαλικού, όπως και οι επεμβατικές τεχνικές ανανεώνονται συνεχώς και μέσω της συνεργασίας μας με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Richmond, Virginia των Ηνωμένων Πολιτειών, ενός εκ των πρώτων Comprehensive Stroke Centers της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

There are no photos with those IDs or post 353 does not have any attached images!
Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μοιραστείτε τη δημοσίευση