Αυχενική Σπονδυλοδεσία

Μαχίνης Θεόφιλος - Επ. Καθηγητής Παν. Virginia University, ΗΠΑ - Διευθυντής Νευροχειρουργικής Metropolitan

Μαχίνης Θεόφιλος

Νευροχειρουργός - Επ. Καθηγητής Virginia University, ΗΠΑ Διευθυντής Νευροχειρουργικής Νοσοκομείου Metropolitan General

Η αυχενική σπονδυλοδεσία είναι μια χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στη σταθεροποίηση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, συχνά (και στην περίπτωση της πρόσθιας προσπέλασης, πάντα) με ταυτόχρονη αποσυμπίεση των νευρικών δομών (εξερχόμενων αυχενικών ριζών ή νωτιαίου μυελού) από ενδεχόμενα πιεστικά φαινόμενα λόγω τρηματικής στένωσης, δισκοκήλης, οστεοφύτων ή όγκου. Η αυχενική σπονδυλοδεσία επιτυγχάνεται με χρήση οστικών μοσχευμάτων και μεταλλικών υλικών (πλάκες/ράβδους – βίδες) τα οποία συγκρατούν τους σπονδύλους μεταξύ τους. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με πρόσθια ή οπίσθια προσπέλαση της αυχενικής μοίρας.

Πραγματοποιείται μόνον σε περίπτωση που η συντηρητική αγωγή με αναλγητικά και φυσιοθεραπεία αποτύχει ή όταν υπάρχει νευρογενής αδυναμία ή μυελοπάθεια από πίεση του νωτιαίου μυελού.  Επίσης, χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση της αυχενικής μοίρας είτε μετά από μετά από κάταγμα ή σπονδυλολίσθηση αυχενικού σπονδύλου που μπορεί να προκαλούν αστάθεια.

Πρόκειται για  χειρουργική επιλογή με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στον κατάλληλα επιλεγμένο ασθενή. Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση και ο χρόνος νοσηλείας είναι συνήθως 1 μέρα για χειρουργείο 1-2 επιπέδων και 2-3 μέρες για περισσότερα επίπεδα.

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μοιραστείτε τη δημοσίευση