Νευραλγία Τριδύμου

Μαχίνης Θεόφιλος - Επ. Καθηγητής Παν. Virginia University, ΗΠΑ - Διευθυντής Νευροχειρουργικής Metropolitan

Μαχίνης Θεόφιλος

Νευροχειρουργός - Επ. Καθηγητής Virginia University, ΗΠΑ Διευθυντής Νευροχειρουργικής Νοσοκομείου Metropolitan General

Η νευραλγία τριδύμου είναι παροξυσμικός, διαξιφιστικός πόνος στην κατανομή της 5ης εγκεφαλικής συζυγίας που διαρκεί από δευτερόλεπτα ως λεπτά. Ο πόνος μπορεί να εκλύεται από ήπια ερεθίσματα, όπως η μάσηση, το χαμόγελο ή το άγγιγμα της πάσχουσας περιοχής.

Η διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων όπως ημικρανία, μεθερπητική νευραλγία, άλγος κροταφογναθικής ή οδοντικές παθήσεις. Η μαγνητική τομογραφία ενδέχεται να αναδείξει πίεση του τρίδυμου νεύρου από διερχόμενα αγγεία ή, σπανιότερα, όγκους που γειτνιάζουν με το τρίδυμο νεύρο.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει συνδυασμό αναλγητικών/αντιεπιληπτικών φαρμάκων που ανακουφίζουν από τον πόνο τους περισσότερους ασθενείς. Σε περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει, μπορούν να εφαρμοστούν μια σειρά επεμβατικών μεθόδων. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η διαδερμική θερμοπηξία ή ή διήθηση με γλυκερόλη  του γαγγλίου του Gasser που μπορούν να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση, συνήθως όμως όχι μόνιμου χαρακτήρα. Εξαιρετικά αποτελέσματα, ειδικά (αλλά όχι μόνο) σε περιπτώσεις επιβεβαιωμένης αγγειακής πίεσης στο τρίδυμο νεύρο,  έχει η μικροαγγειακή αποσυμπίεση (microvascular decompression) του τρίδυμου νεύρου. Η ίδια τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα σύνδρομα πίεσης κρανιακών νεύρων, λιγότερα συνηθισμένα, όπως νευραλγία γλωσσοφαρυγγικού νεύρου, σπασμός ημιπροσώπου κ ά.  Επίσης, η ακτινοχειρουργική (gamma-knife, cyber-knife), σε κατάλληλα επιλεγμένες περιπτώσεις, μπορεί να επιφέρουν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων. Σε κατάλληλα επιλεγμένες περιπτώσεις (νευραλγία με συνεχή πόνο, μετατραυματική νευραλγία), η νευροδιέγερση με τη χρήση ηλεκτροδίων συνδεδεμένων με εμφυτευμένο διεγέρτη), μπορεί να προσφέρει επίσης σημαντική ανακούφιση.

Ο νευροχειρουργός Θεόφιλος Μαχίνης διαθέτει τεράστια εμπειρία στην αντιμετώπιση της νευραλγίας του τριδύμου και των άλλων συνδρόμων πόνου ή σπασμού του προσώπου, με τη δυνατότητα- κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό- της επιλογής της διήθησης του γαγγλίου του Gasser, της  μικροαγειακής αποσυμπίεσης, της νευροδιέγερσης και της ακτινοχειρουργικής (γ-knife) ανάλογα με το περιστατικό και εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή, καθώς είναι εξειδικευμένος σε όλες τις  παραπάνω μεθόδους.

There are no photos with those IDs or post 379 does not have any attached images!
Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μοιραστείτε τη δημοσίευση