Σηραγγώδες αιμαγγείωμα

Μαχίνης Θεόφιλος - Επ. Καθηγητής Παν. Virginia University, ΗΠΑ - Διευθυντής Νευροχειρουργικής Metropolitan

Μαχίνης Θεόφιλος

Νευροχειρουργός - Επ. Καθηγητής Virginia University, ΗΠΑ Διευθυντής Νευροχειρουργικής Νοσοκομείου Metropolitan General

Πρόκειται για μονήρεις ή πολλαπλές (στην περίπτωση αυτή είναι συχνά κληρονομικής αιτιολογίας) ανώμαλες συλλογές διατεταμένων τριχοειδών διαφορετικών μεγεθών και φλεβικών κολποειδών, που περιβάλλονται από αιμοσιδηρίνη. Εντοπίζονται στον εγκέφαλο (κυρίως) ή στο νωτιαίο μυελό. Παρουσιάζονται συνήθως σε νεαρούς ασθενείς και προκαλούν περιοδικές μικροαιμορραγίες, που μπορεί να προκαλέσουν σταδιακά αύξηση του μεγέθους τους. Συνοδεύονται ορισμένες φορές και από φλεβικές ανωμαλίες (developmental venous anomalies-DVA).

Τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής είναι κεφαλαλγία, επιληπτικές κρίσεις και νευρολογικές βλάβες. Ο κίνδυνος εγκεφαλικής αιμορραγίας είναι περίπου 0,75% ανά έτος.

Η διάγνωση γίνεται με αξονική και μαγνητική τομογραφία. Πολλές φορές ανευρίσκεται ως τυχαίο εύρημα. Μικρά ασυμπτωματικά σηραγγώδη αιμαγγειώματα μπορούν απλά να παρακολουθούνται. Σε συμπτωματικά αιμαγγειώματα, η θεραπεία είναι χειρουργική, ανάλογα και με την ακριβή τοποθεσία του εγκεφάλου. Η αφαίρεσή τους απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία στις αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου. Ο νευροχειρουργός Θεόφιλος Μαχίνης έχει εξειδικευθεί στην Αμερική στην αγγειονευροχειρουργική (cerebrovascular/endovascular neurosurgery), και έχει διατελέσει επί σειρά ετών διευθυντής στον τομέα αυτό.

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μοιραστείτε τη δημοσίευση