Νόσος Καρωτίδων

Μαχίνης Θεόφιλος - Επ. Καθηγητής Παν. Virginia University, ΗΠΑ - Διευθυντής Νευροχειρουργικής Metropolitan

Μαχίνης Θεόφιλος

Νευροχειρουργός - Επ. Καθηγητής Virginia University, ΗΠΑ Διευθυντής Νευροχειρουργικής Νοσοκομείου Metropolitan General

Μαζί με τις σπονδυλικές αρτηρίες, οι καρωτίδες είναι οι βασικές αρτηρίες που αιματώνουν τον εγκέφαλο. Όσο αυξάνεται η ηλικία, η εσωτερική επιφάνεια των καρωτίδων ενδέχεται να γεμίζει με αθηρωματική πλάκα που φράσσει τον αυλό εμποδίζοντας την αιματική ροή. Η στένωση αυτή αποτελεί τη νόσο των καρωτίδων. Πρόκειται για επικίνδυνη νόσο που μπορεί να καταλήξει σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Περίπου 20% των ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων προκαλούνται από καρωτιδική στένωση.

Βασικοί παράγοντες κινδύνου της νόσου είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, ο διαβήτης, η υπερχοληστεριναιμία και η κληρονομικότητα.  Η διάγνωση της νόσου γίνεται με το triplex καρωτίδων και την αγγειογραφία των καρωτίδων (αξονική ή μαγνητική).

Σε ασθενείς με συμπτωματική στένωση καρωτίδας άνω του 50% ή και ασυμπτωματική στένωση άνω του 70%, συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί ανάλογα με την ανατομία, την ηλικία και την κλινική κατάσταση του ασθενούς  είτε ενδαγγειακά με τοποθέτηση stent είτε με καρωτιδική ενδαρτερεκτομή. Ο κ. Μαχίνης έχει διπλή εκπαίδευση (dual trained neurosurgeon), πραγματοποιώντας με την ομάδα του (αγγειοχειρουργό, επεμβατικό ακτινολόγο) και τους δύο τύπους επεμβάσεων, άρα επιλέγοντας κάθε φορά την κατάλληλη θεραπεία με τον πλέον αντικειμενικό/επιστημονικό τρόπο. Έχει συγγράψει πλήθος άρθρων στη διεθνή βιβλιογραφία (peer-reviewed literature) πάνω στο αντικείμενο αυτό.

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μοιραστείτε τη δημοσίευση