Νευροδιεργέτες Νωτιαίου Μυελού

Μαχίνης Θεόφιλος - Επ. Καθηγητής Παν. Virginia University, ΗΠΑ - Διευθυντής Νευροχειρουργικής Metropolitan

Μαχίνης Θεόφιλος

Νευροχειρουργός - Επ. Καθηγητής Virginia University, ΗΠΑ Διευθυντής Νευροχειρουργικής Νοσοκομείου Metropolitan General

Σε ασθενείς με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο άνω ή κάτω άκρων, ή ακόμα και χρόνια οσφυαλγία, στους οποίους όλες οι άλλες επεμβατικές ή φαρμακευτικές θεραπείες έχουν αποτύχει, η εμφύτευση νευροδιεγέρτη νωτιαίου μυελού μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση.

Η αναλγησία επιτυγχάνεται με μόνιμη εμφύτευση συσκευών που είναι ηλεκτρικοί διεγέρτες παρόμοιοι με τους καρδιακούς βηματοδότες και προκαλούν διέγερση των νευρικών ινών εκ της σπονδυλικής στήλης, τροποποιώντας και κατά κάποιον τρόπο «μπερδεύοντας» το αίσθημα του πόνου. Πιστεύεται ότι ο αναλγητικός μηχανισμός περιλαμβάνει κάποιο συνδυασμό νευροορμονών, ανάδρομης διέγερσης της πύλης ελέγχου του πόνου στο νωτιαίο επίπεδο και διέγερσης υπερνωτιαίων κέντρων. Τελευταία έχει διατυπωθεί η θεωρία ότι οι ηλεκτρικοί ερεθισμοί του νευροδιεγέρτη μπλοκάρουν τα περιφερικά ερεθίσματα άλγους στο ραχιαίο κέρας του νωτιαίου μυελού.

Προτού βεβαίως γίνει μόνιμη εμφύτευση του νευροδιεγέρτη, προηγείται προσωρινή διαδερμική τοποθέτηση ηλεκτροδίων και δοκιμαστική περίοδος μιας εβδομάδος, Αν ο ασθενής διαπιστώσει σημαντική μείωση του πόνου, τότε γίνεται και μόνιμη τοποθέτηση . Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από όλες τις μορφές του χρόνιου πόνου (χρόνια ισχιαλγία, αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία, σκλήρυνση κατά πλάκας, κακώσεις νωτιαίου μυελού).

There are no photos with those IDs or post 407 does not have any attached images!
Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μοιραστείτε τη δημοσίευση