Διαχωρισμός καρωτίδων – σπονδυλικών αρτηριών

Μαχίνης Θεόφιλος - Επ. Καθηγητής Παν. Virginia University, ΗΠΑ - Διευθυντής Νευροχειρουργικής Metropolitan

Μαχίνης Θεόφιλος

Νευροχειρουργός - Επ. Καθηγητής Virginia University, ΗΠΑ Διευθυντής Νευροχειρουργικής Νοσοκομείου Metropolitan General

Μαζί με τις σπονδυλικές αρτηρίες, οι καρωτίδες είναι οι βασικές αρτηρίες που αιματώνουν τον εγκέφαλο. Ο διαχωρισμός των καρωτίδων και των σπονδυλικών αρτηριών είναι μία κατάσταση κατά την οποία, ο έσω χιτώνας των αρτηριών υφίσταται ρήξη, οι στιβάδες των τοιχωμάτων των αρτηριών αποκολλώνται με αποτέλεσμα να ρέει αίμα ανάμεσα τους και να σχηματίζεται ενδοτοιχωματικό αιμάτωμα. Μπορεί να προκληθεί είτε αυτόματα είτε έπειτα από τραυματισμό.

Ο διαχωρισμός της έσω καρωτίδας ευθύνεται για το 1% των ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα κλασικά συμπτώματα είναι τρία: ομόπλευρη κεφαλαλγία, αυχεναλγία και μερικό σύνδρομο Horner. Ένας στους 3 ασθενείς με διαχωρισμό έσω καρωτίδας παρουσιάζει ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο διαχωρισμός της σπονδυλικής αρτηρίας είναι πιο σπάνιος από αυτόν της έσω καρωτίδας. Ανάλογα με τη θέση του διαχωρισμού, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, ζάλη, ίλιγγο, εμβοές, ναυτία, ως και συμπτώματα υπαραχνοειδούς αιμορραγίας.

Η διάγνωση τίθεται με μαγνητική ή αξονική αγγειογραφία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει και ψηφιακή αγγειογραφία. Η συντηρητική θεραπεία με αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά είναι η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης με συνήθως πολύ καλά αποτελέσματα. Σε περίπτωση κλινικής ή απεικονιστικής επιδείνωσης με τη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να τοποθετηθεί stent που αποκαθιστά τον αυλό και τη ροή του αίματος.

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μοιραστείτε τη δημοσίευση