Αγγειονευροχειρουργική

Μαχίνης Θεόφιλος - Επ. Καθηγητής Παν. Virginia University, ΗΠΑ - Διευθυντής Νευροχειρουργικής Metropolitan

Μαχίνης Θεόφιλος

Νευροχειρουργός - Επ. Καθηγητής Virginia University, ΗΠΑ Διευθυντής Νευροχειρουργικής Νοσοκομείου Metropolitan General

Η αγγειονευροχειρουργική συνίσταται στην αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων του εγκεφάλου και του τραχήλου. Πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ύπαρξη «δεμένης» ομάδας διαφόρων ειδικοτήτων (team approach), για την αρτιότερη αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού. Η ομάδα μας απαρτίζεται από νευροχειρουργό, επεμβατικό ακτινολόγο, νευρολόγο και αγγειοχειρουργό, όλοι με εξειδίκευση στην Αμερική. Σημαντικό τμήμα της ομάδας αποτελούν οι ακτινοτεχνικοί και οι εξειδικευμένοι νοσηλευτές του αγγειογράφου, που διευκολύνουν τη ροή εργασίας.

Ο νευροχειρουργός κ. Μαχίνης έχει κάνει διπλή εξειδίκευση (dual-trained neurosurgeon) στην Αμερική, χρησιμοποιώντας ενδαγγειακές (endovascular) ή ανοιχτές (open cerebrovascular) τεχνικές, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης. Στη διάρκεια της εξειδίκευσής του, πραγματοποίησε από τους μεγαλύτερους αριθμούς τέτοιων επεμβάσεων σε όλη την Αμερική. Διηύθυνε το τμήμα αγγειονευροχειρουργικής/επεμβατικής νευροακτινολογίας και stroke, επί τρία έτη στο Lynchburg General Hospital, Virginia προτού επιστρέψει στην Ελλάδα, και ακόμα διενεργεί πλήθος επεμβάσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Richmond, Virginia, όπου διατελεί επίκουρος Καθηγητής. Είναι ο μόνος νευροχειρουργός στην Ελλάδα με επίσημη διπλή εξειδίκευση (fellowship trained) σε ανοιχτές αγγειονευροχειρουργικές και ενδαγγειακές επεμβάσεις. Ως γενικός κανόνας, ισχύει ότι επιλέγεται πρώτα η ενδαγγειακή μέθοδος, εκτός κι αν ανατομικοί ή άλλοι λόγοι καθιστούν αυτήν την τεχνική ανεφάρμοστη ή πιο ριψοκίνδυνη.

Ο κ. Μαχίνης έχει επίσης εκπαιδευτεί ως fellow στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας στην ακτινοχειρουργική γ-knife (παραπομπή), μια αναίμακτη μέθοδος που έχει μεγάλη χρησιμότητα σε αγγειακές δυσπλασίες που λόγω θέσης ή ανατομίας δεν αντιμετωπίζονται με ασφάλεια μικροχειρουργικά ή ενδαγγειακά. Υπάρχει επομένως η δυνατότητα αντιμετώπισης όλων των αγγειακών παθήσεων του εγκεφάλου και του τραχήλου, με όλες τις διαθέσιμες μεθόδους και τεχνικές, ώστε να επιλέγεται πάντοτε η πλέον κατάλληλη με γνώμονα μόνο τον ασθενή.

Οι ανοιχτές επεμβάσεις διενεργούνται με μικροσκόπιο τελευταίας τεχνολογίας με τη δυνατότητα χρήσης πράσινου ινδοκυανίνης (IC-green), που επιτρέπει τη διεγχειρητική επιβεβαίωση σωστής τοποθέτησης του clip. Οι ενδαγγειακές επεμβάσεις (ψηφιακές αγγειογραφίες, εμβολισμοί, stents) πραγματοποιούνται σε αγγειογράφο Philips Azurion 7 biplane, που παρέχει τη δυνατότητα απεικόνισης ταυτόχρονα σε δυο επίπεδα, με δυνατότητα επιλογής high resolution τρισδιάστατης απεικόνισης, έλεγχο αιματικής ροής των ανευρυσμάτων ώστε να επιβεβαιώνεται ο πλήρης εμβολισμός τους, και, ίσως από τα κυριότερα, σημαντική μείωση της χρησιμοποιούμενης ακτινοβολίας μέχρι και 80%.

There are no photos with those IDs or post 300 does not have any attached images!
Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μοιραστείτε τη δημοσίευση