Υδροκέφαλος Φυσιολογικής Πιέσεως

Μαχίνης Θεόφιλος - Επ. Καθηγητής Παν. Virginia University, ΗΠΑ - Διευθυντής Νευροχειρουργικής Metropolitan

Μαχίνης Θεόφιλος

Νευροχειρουργός - Επ. Καθηγητής Virginia University, ΗΠΑ Διευθυντής Νευροχειρουργικής Νοσοκομείου Metropolitan General

Ο υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης αποτελεί σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διαταραχές βάδισης, έκπτωση νοητικών λειτουργειών  και ακράτεια ούρων σε συνδυασμό με διάταση του κοιλιακού συστήματος και φυσιολογική πίεση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού κατά την οσφυονωτιαία παρακέντηση. Απαντάται συνήθως σε ηλικιωμένους ηλικίας άνω των 60 ετών.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με την αξονική και τη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Η θεραπεία του συνδρόμου συνίσταται στην τοποθέτηση συστήματος κοιλιοπεριτοναϊκής παροχέτευσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (βαλβίδα εγκεφάλου). Πολύ σημαντική είναι η σωστή επιλογή των ασθενών που θα επωφεληθούν από την τοποθέτηση βαλβίδας. Για το σκοπό αυτό, διενεργείται πάντα πρώτα διαγνωστική οσφυονωτιαία παρακέντηση με αφαίρεση επαρκούς ποσότητας εγκεφαλονωτιαίου υγρού, και έπειτα παρακολουθείται ο ασθενής για βελτίωση των συμπτωμάτων, κυρίως της βάδισης.  Εφόσον έχει τεθεί η σωστή διάγνωση, τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι πολύ καλά σε ποσοστό περίπου 85% των ασθενών.

Ο νευροχειρουργός Θεόφιλος Μαχίνης είχε την τύχη να συνεργαστεί επί σειρά ετών με τον καθηγητή Anthony  Marmarou, στο Virginia Commonwealth University  στο Richmond των ΗΠΑ, έναν από τους πρωτοπόρους στην έρευνα για τις  εγκεφαλικές κακώσεις και παγκόσμια αυθεντία στη διάγνωση και αντιμετώπιση του υδροκέφαλου φυσιολογικής πίεσης.

There are no photos with those IDs or post 381 does not have any attached images!
Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μοιραστείτε τη δημοσίευση