Θρόμβωση Φλεβωδών Κόλπων

Μαχίνης Θεόφιλος - Επ. Καθηγητής Παν. Virginia University, ΗΠΑ - Διευθυντής Νευροχειρουργικής Metropolitan

Μαχίνης Θεόφιλος

Νευροχειρουργός - Επ. Καθηγητής Virginia University, ΗΠΑ Διευθυντής Νευροχειρουργικής Νοσοκομείου Metropolitan General

Η θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου είναι μια πάθηση κατά την οποία δημιουργείται θρόμβος που αποφράσσει μία ή περισσότερες φλέβες του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η φυσιολογική παροχέτευση του αίματος από τον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό οίδημα ή και εγκεφαλική αιμορραγία.

Η πάθηση αυτή εμφανίζεται σε νεογνά ή παιδιά με διαταραχές πήξεως του αίματος, δρεπανοκυτταρική αναιμία, ορισμένες λοιμώξεις ή μετά από τραύμα. Για τους ενήλικες, παράγοντες κινδύνου αποτελούν επίσης οι διαταραχές πήξεως του αίματος, η εγκυμοσύνη και η λοχεία, η παχυσαρκία και άλλες προθομβωτικές καταστάσεις όπως ορισμένοι τύποι κακοήθειας.

Τα κύρια συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, επιληπτικές κρίσεις, θάμβος όρασης και σε σοβαρές περιπτώσεις ή εάν η έναρξη της θεραπείας καθυστερήσει, κώμα ή και θάνατος. Η μαγνητική φλεβογραφία είναι η διαγνωστική εξέταση εκλογής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις διενεργείται και ψηφιακή αγγειογραφία.

Η αρχική αντιμετώπιση συνίσταται στη χορήγηση άφθονων υγρών, αντιπηκτικών και σε ορισμένες περιπτώσεις αποδημητικής θεραπείας με μαννιτόλη στην εντατική. Όταν η νευρολογική κατάσταση του ασθενούς επιδεινώνεται παρά τη συντηρητική θεραπεία, τότε πρέπει να γίνει μηχανική θρομβεκτομή/θρομβόλυση διά της φλεβικής οδού.

There are no photos with those IDs or post 347 does not have any attached images!
Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μοιραστείτε τη δημοσίευση