Εγχύσεις Σπονδυλικής Στήλης και Ιερολαγονίων Αρθρώσεων

Μαχίνης Θεόφιλος - Επ. Καθηγητής Παν. Virginia University, ΗΠΑ - Διευθυντής Νευροχειρουργικής Metropolitan

Μαχίνης Θεόφιλος

Νευροχειρουργός - Επ. Καθηγητής Virginia University, ΗΠΑ Διευθυντής Νευροχειρουργικής Νοσοκομείου Metropolitan General

Πρόκειται για εγχύσεις αναισθητικού, κορτιζόνης, φυσιολογικού ορού ή μίγματος αυτών με μια βελόνα, πάντα υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση (C-arm) και συχνά με τη χρήση σκιαγραφικού τοπικά, υπό τοπική αναισθησία. Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο αμέσως μετά την έγχυση. Τα αποτελέσματα γίνονται αισθητά πολλές φορές αμέσως, αλλά μπορεί να περάσουν μέχρι και 7 ημέρες από την έγχυση, για να φτάσουμε στο μέγιστο αποτέλεσμα. Οι εγχύσεις αυτές μπορεί πέρα από θεραπευτικό να έχουν και διαγνωστικό όφελος (πχ στη διαφοροδιάγνωση μεταξύ πόνου προερχόμενου από την οσφυική μοίρα vs ιερολαγώνιο άρθρωση ή στον εντοπισμό του ακριβούς επιπέδου που προκαλεί τα συμπτώματα σε περιπτώσεις ευρημάτων σε πολλαπλά επίπεδα στη μαγνητική).

Οι βασικές κατηγορίες εγχύσεων είναι οι εξής:

-Ενδοτρηματικές εγχύσεις (Nerve Root Blocks): Η βελόνα καθοδηγείται ακτινοσκοπικά στο τρήμα και η θέση της επιβεβαιώνεται πάντα με τη χρήση ελάχιστης ποσότητας τοπικού σκιαγραφικού. Επιλέγεται σε περιπτώσεις τρηματικής στένωσης, κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου ή και ριζίτιδας/ισχιαλγίας χωρίς σαφή ευρήματα πίεσης στη μαγνητική.

-Εγχύσεις παρασπονδυλικών αρθρώσεων (Facet Joint Blocks/Medial Branch Blocks): Η έγχυση σε αυτήν την περίπτωση γίνεται μέσα ή γύρω από τις παρασπονδυλικές αρθρώσεις, σε περιπτώσεις άλγους στην αυχενική, θωρακική ή οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, που οι εγχύσεις αυτές παρέχουν ανακούφιση μικρής διάρκειας, μπορεί με την ίδια τεχνική να πραγματοποιηθεί θεραπεία με ραδιοσυχνότητα (Radiofrequency Ablation) για πιο μόνιμο αποτέλεσμα.

-Επισκληρίδιες εγχύσεις (Epidural Injections): Διενεργούνται σε περιπτώσεις σπονδυλικής στένωσης , με τη βελόνα στον επισκληρίδιο χώρο.

-Εγχύσεις Ιερογωνίου Αρθρώσεως (SI-joint Blocks): Η έγχυση γίνεται μέσα στην ιερολαγώνιο άρθρωση, και έχει όχι μόνο θεραπευτικό αλλά και εξαιρετικό διαγνωστικό αποτέλεσμα, καθώς οι παθήσεις της ιερολαγωνίου αρθρώσεως συχνά «μπερδεύονται» με άλλες από τη σπονδυλική στήλη.

There are no photos with those IDs or post 403 does not have any attached images!
Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μοιραστείτε τη δημοσίευση