Ανευρύσματα Εγκεφάλου

Μαχίνης Θεόφιλος - Επ. Καθηγητής Παν. Virginia University, ΗΠΑ - Διευθυντής Νευροχειρουργικής Metropolitan

Μαχίνης Θεόφιλος

Νευροχειρουργός - Επ. Καθηγητής Virginia University, ΗΠΑ Διευθυντής Νευροχειρουργικής Νοσοκομείου Metropolitan General

Το ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι μια παθολογική διάταση ή διεύρυνση του αυλού μιας εγκεφαλικής αρτηρίας. Λόγω αυτής της διάτασης, το τοίχωμα του αγγείου (άρα και του ανευρύσματος) μπορεί να υποστεί ρήξη προκαλώντας υπαραχνοειδή αιμορραγία, ενδοκοιλιακό ή ενδοεγκεφαλικό αιμάτωμα, ή συνδυασμό αυτών. Απαντώνται στο 2% του πληθυσμού, με ένα μέρος αυτών να έχουν κληρονομική αιτιολογία.

Συνήθως –αλλά όχι πάντα-, τα ανευρύσματα εγκεφάλου δεν προκαλούν συμπτώματα, εκτός κι αν υποστούν ρήξη. Όταν το ανεύρυσμα ραγεί, ο ασθενής αναφέρει οξεία κεφαλαλγία («ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής μου»). Η επακόλουθη αιμορραγία μπορεί να έχει βαριά νευρολογική σημειολογία ως και θάνατο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η άμεση αντιμετώπιση σε εξειδικευμένα κέντρα. Πολλές φορές, απαντώνται ανευρύσματα τυχαία σε διαγνωστικό έλεγχο. Ανάλογα με την ακριβή τοποθεσία, το μέγεθος και την ανατομία του ανευρύσματος, αλλά και την ηλικία και κλινική εικόνα του ασθενούς, αποφασίζεται αν ενδείκνυται επεμβατική αντιμετώπιση ή απεικονιστική παρακολούθηση.

Η θεραπεία αποσκοπεί στον αποκλεισμό των ανευρυσμάτων από την κυκλοφορία του αίματος. Μέθοδος εκλογής τα τελευταία χρόνια είναι η ενδαγγειακή αντιμετώπιση, με την οποία εισάγονται καθετήρες συνήθως από τη μηριαία αρτηρία, και με χρήση stent και/ή μικροσπειραμάτων, γίνεται αποκλεισμός του ανευρύσματος από την κυκλοφορία. Παρ’ όλα αυτά, σε ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων, ο εμβολισμός/αποκλεισμός του ανευρύσματος δεν είναι δυνατός. Στην περίπτωση αυτή, διενεργείται ανοιχτή κρανιοτομία/clipping.

Η ομάδα μας αποτελείται από εξειδικευμένο νευροχειρουργό με διπλή εκπαίδευση (dual training) στην αντιμετώπιση αγγειακών παθήσεων εγκεφάλου (εμβολισμός και ανοιχτή κρανιοτομία/clipping), επεμβατικό ακτινολόγο και νευρολόγο, όλοι με πολυετή εξειδίκευση στην Αμερική. Οι επεμβάσεις διενεργούνται σε ψηφιακό αγγειογράφο πραγματικά τελευταίας τεχνολογίας (Philips, biplane), καθώς και με μικροσκόπιο με δυνατότητα εφαρμογής πράσινου ινδοκυανίνης (IC-green), που επιτρέπει τη διεγχειρητική επιβεβαίωση σωστής τοποθέτησης του clip.

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μοιραστείτε τη δημοσίευση