Ακουστικό νευρίνωμα

Μαχίνης Θεόφιλος - Επ. Καθηγητής Παν. Virginia University, ΗΠΑ - Διευθυντής Νευροχειρουργικής Metropolitan

Μαχίνης Θεόφιλος

Νευροχειρουργός - Επ. Καθηγητής Virginia University, ΗΠΑ Διευθυντής Νευροχειρουργικής Νοσοκομείου Metropolitan General

Το ακουστικό νευρίνωμα είναι ένας καλοήθης όγκος που προσβάλλει το στατικοακουστικό νεύρο το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση του αισθήματος της ακοής και της ισορροπίας από το εσωτερικό αυτί προς τον εγκέφαλο.

Η αιτία της νόσου είναι άγνωστη. Καθώς ο όγκος αναπτύσσεται συνήθως  αργά, τα συμπτώματα εξελίσσονται με την ίδια ταχύτητα. Αρχικά, οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν εμβοές ή απώλεια ακοής, ενώ με την αύξηση του μεγέθους του όγκου, ενδέχεται να εμφανίζονται ζάλη και διαταραχές ισορροπίας. Αν το μέγεθος του όγκου μεγαλώσει υπερβολικά, μπορεί να προκληθεί βλάβη στο προσωπικό νεύρο και στις πέριξ δομές του εγκεφάλου, ιδιαίτερα στο στέλεχος.

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι πολύ σημαντική. Η ακοομετρία και τη τυμπανομετρία χρησιμεύουν στην εκτίμηση της ακοής και της ισορροπίας του ασθενούς. Η τελική διάγνωση και ο εντοπισμός του όγκου γίνεται με την αξονική και η μαγνητική τομογραφία οι οποίες βοηθούν και στον προεγχειρητικό σχεδιασμό.

Ανάλογα με το μέγεθος του όγκου, συνιστάται ενεργή παρακολούθηση με μαγνητική τομογραφία, χειρουργική αφαίρεση ή ακτινοχειρουργική (gamma-knife, cyber-knife). Στην περίπτωση χειρουγικής αφαίρεσης, διενεργείται απαραιτήτως διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση από εξειδικευμένο νευροφυσιολόγο, μέλος της ομάδας.

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μοιραστείτε τη δημοσίευση