Νόσος Moya Moya

Μαχίνης Θεόφιλος - Επ. Καθηγητής Παν. Virginia University, ΗΠΑ - Διευθυντής Νευροχειρουργικής Metropolitan

Μαχίνης Θεόφιλος

Νευροχειρουργός - Επ. Καθηγητής Virginia University, ΗΠΑ Διευθυντής Νευροχειρουργικής Νοσοκομείου Metropolitan General

Η νόσος Moya-Moya είναι μια πάθηση στην οποία η αιματική ροή στα εγκεφαλικά αγγεία παρεμποδίζεται λόγω προοδευτικής στένωσης και απόφραξης των ενδοκρανιακών αγγείων. Σαν αποτέλεσμα αναπτύσσεται παράπλευρη κυκλοφορία, η οποία απεικονίζεται στη μαγνητική αγγειογραφία ως «σύννεφα καπνού» (“moyamoya” στα ιαπωνικά). Συνηθέστερα προσβάλλεται η έσω καρωτίδα και το αρχικό τμήμα της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας.

Η νόσος εκδηλώνεται με τη μορφή ισχαιμικού (συνηθέστερα σε παιδιά) ή αιμορραγικού (πιο συχνά σε ενήλικες) εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και επιληπτικές κρίσεις, κεφαλαλγία, διαταραχές όρασης.  Η αιτία της νόσου είναι άγνωστη. Σε ποσοστό 10-15% οφείλεται σε γενετικά αίτια. Η διάγνωση τίθεται με τη μαγνητική/αξονική και, κυρίως, την ψηφιακή αγγειογραφία.

Η θεραπεία είναι αρχικά φαρμακευτική και περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιαιμοπεταλιακών, αντιεπιληπτικών ή και αναστολέων διαύλων ασβεστίου. Η θεραπεία εκλογής όταν ο ασθενής έχει επιδεινούμενα συμπτώματα ή απεικονιστικές ενδείξεις σημαντικής μείωσης της αιματικής ροής, είναι το χειρουργικό bypass της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας στην κροταφική αρτηρία. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές άμεσου ή έμμεσου (direct/indirect) bypass, και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης, επιλέγεται η κατάλληλη. Ο κ. Μαχίνης είναι επίκουρος καθηγητής στο Virginia Commonwealth University στο Richmond των Ηνωμένων Πολιτειών, που αποτελεί ένα από τα κέντρα με τη μεγαλύτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση της νόσου και στο οποίο έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες επεμβάσεις επαναγγείωσης από τον ίδιο και την ομάδα του.

There are no photos with those IDs or post 351 does not have any attached images!
Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μοιραστείτε τη δημοσίευση