Όγκοι βάσης κρανίου
Οι όγκοι της βάσης του κρανίου προέρχονται από 3 κύριους ιστούς: τα οστά του κρανίου, τους ενδοκράνιους ιστούς (υπόφυση, μήνιγγες, εγκέφαλος) και τους εξωκράνιους ιστούς (ρινική κοιλότητα, ρινοφάρυγγας, παραρρίνιοι κόλποι).
Διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Οι συχνότεροι καλοήθεις όγκοι είναι το μηνιγγίωμα, το νευρίνωμα, τo αδένωμα την υπόφυσης, το παραγαγγλίωμα, το κρανιοφαρυγγίωμα και το αιμαγγείωμα. Οι συχνότεροι κακοήθεις όγκοι είναι το οσφρητικό νευροβλάστωμα, το χόρδωμα, το χονδροσάρκωμα, το κυσταδενοκαρκίνωμα και το ρινοφαρυγγικό καρκίνωμα.
Η διάγνωση και η προεγχειρητική εκτίμηση γίνεται με αξονική και μαγνητική τομογραφία. Στους αγγειοβριθείς όγκους, είναι χρήσιμη η αγγειογραφία και ο προεγχειρητικός εμβολισμός. Ο νευροχειρουργός κ. Μαχίνης διαθέτει εκπαίδευση στην ενδαγγειακή νευροχειρουργική (διετέλεσε επί σειρά ετών διευθυντής του τμήματος αυτού στο νοσοκομείο που εργαζόταν στην Αμερική), ώστε να μπορεί ο ίδιος να προβεί και στον προεγχειρητικό εμβολισμό όπου κρίνεται σκόπιμο, και εν συνεχεία στην αφαίρεση του όγκου.
Οι όγκοι της βάσης του κρανίου έχουν συνήθως τεχνικά απαιτητική προσπέλαση διότι βρίσκονται πίσω από το προσωπικό κρανίο και την ανώτερη πεπτική / αναπνευστική οδό και περικλείουν αγγεία και κρανιακά νεύρα, που διέρχονται από τα τρήματα της βάσης του κρανίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πχ στο χόρδωμα, είναι συχνά εφικτή η ενδοσκοπική αφαίρεση, σε συνεργασία με τον απόλυτα εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο της ομάδας μας. Όπου είναι αδύνατη η ολική αφαίρεση του όγκου, εφαρμόζεται θεραπεία με ακτινοχειρουργική (γ-knife ή cyber-knife).